Chili

 Chili, Wijn met traditie

De wijnproductie in Chili begon in de zestiende eeuw, tijdens de Spaanse verovering. De wijnstokken pasten zich snel aan en bloeiden uitstekend. In het begin van de zeventiende eeuw was Chili, van alle Spaanse kolonies, de voornaamste wijnleverancier.

Medio de negentiende eeuw, begonnen lokale ondernemers de fijnste Europese wijnstokken te importeren: Cabernet Sauvingnon, Cot, Merlot, Pinot Noir, Riesling, Chardonnay en Gewurztraminer. Aange-trokken door een goede bodemkwaliteit en uitstekende omstandigheden, emigreerden sommige van de meest ervaren Franse wijnboeren naar Chili. Samen met lokale deskundigen begonnen zij de Chileense wijnproductie in vruchtbare nieuwe richtingen te drijven.

De wijnindustrie, gestimuleerd door de Chileense economische vooruitgang, heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in nieuwe apparatuur en technieken. Door de combinatie van traditie en deskundigheid van onze wijnproducenten heeft technologie de kwaliteit en het karakter van onze wijnen verbeterd, waardoor ze nu tot de beste wijnen van de wereld behoren. Als gevolg hiervan, heeft de wereldwijde vraag de export doen bloeien.

Dankzij een bijzondere bodem en klimaat, fijne druivenvariëteiten en wijnproducenten die zich toeleggen op een volledige modernisering, staat Chili’s wijnbouw, op de drempel van de 21e eeuw en gesteund door natuur, voor: Traditie en Innovatie.

Klimaat & Seizoenen

Chili’s gevarieerde geografie biedt een verscheidenheid aan klimaten in het land. De noordelijke woestijn is het hele jaar door warm en droog, met een heldere, zonnige hemel. Midden Chili geniet gedurende het jaar een mediterraan klimaat. December, januari en februari zijn de warmste maanden, juli en augustus de koudste. In de Araucania en merengebied heerst een gematigd regenklimaat(vergelijkbaar met dat van Nederland) hier is de overgangszone van mediterraan naar gematigd klimaat. Patagonië en Vuurland liggen in de gematigde en koude klimaatzones.

Bevolking

De Chileense bevolking wordt geschat op 15 miljoen inwoners. Deze zijn voornamelijk van Spaans-Indiaanse afkomst, alsmede van Duitse, Italiaanse, Zwitserse, Franse en zelfs voormalige Joegoslavische afstamming. Ongeveer 5 miljoen inwoners wonen in en rondom Santiago.

Tijd

In Chili is het in de periode november – maart 4 uur en in de periode april – oktober 6 uur vroeger dan in Nederland.

Geld

De Chileense munteenheid is de “peso”. Ongeveer 220 peso’s is gelijk aan ƒ 1,=. De banken zijn geopend op maandag tot en met vrijdag van 9 uur tot 14 uur. Meest geaccepteerde credit cards: American Express, Visa, Master Card, Dinners en anderen. In elke niet al te kleine plaats treft u diverse geldautomaten aan (Redbank) waar u met een gewone bank- en giropas kunt pinnen.

Fooien

In Chili is in de restaurants een fooi van ca. 10% op het eindbedrag gebruikelijk. Fooien voor kamermeisjes, gidsen en kruiers worden op prijs gesteld. Taxichauffeurs verwachten geen fooi.

Winkelen

Chili biedt een ruime selectie aan unieke koperen, bronzen, le-deren en handwerkartikelen. Ook belangrijk zijn de Chileense juwelen gemaakt van de halfedelstenen Lapislazuli. Verscheidene koperwinkels en ateliers bieden alles van fijne koperen kookwaren tot moderne winkelwagens, gemaakt van lagen glimmend koper. Chileens handwerk: van walvisbottenbeeldhouwwerken (Paaseiland) tot dikke wollen poncho’s (Patagonië). Winkeltijden: maandag tot en met vrijdag van 10 tot 18 uur. Zaterdag van 10 tot 13 uur. Sommige winkelcentra en hand-werkwinkels zijn ook op zondag open.

Veiligheid

Chili is een veilig land om te reizen. In de grote steden dient men, zoals overal ter wereld, op te passen voor zakenrollers, vooral in de metro, bus en in drukke straten. Wij adviseren u gebruik te maken van een hotelkluisje om uw waardevolle spullen zoals cheques en reisbescheiden in op te bergen en te allen tijde op uw tas en bagage te letten. Wissel nooit geld op straat, indien nodig vraag informatie over wisselkantoren aan bij ons kantoor in Chili.

Reisdocumenten

Om Chili te kunnen bezoeken dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is. Bij aankomst in Chili ontvangt u (gratis) een toeristenkaart, die geldig is voor een verblijf van drie maanden. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Vaccinaties

Voor Chili zijn geen vaccinaties nodig. Wij raden u wel aan ruim voor aanvang van uw reis informatie in te winnen bij uw huisarts of de plaatselijke GG&GD.

Eten & Drinken

Het Chileense zeebanket en de wijnen zijn wereldberoemd. Een grote variatie aan vis en schaaldieren, inclusief de wereldberoemde Juan Fernandez –kreeft (Robinson Crusoe-eiland) is in overvloed aanwezig in heel Chili. De grote steden bieden een scala aan restaurants met menu’s van voorname internationale specialiteiten. Chili’s grootste wijnen zijn ook in Nederland overal verkrijgbaar en niet duur.

Voltage

De netspanning in Chili is 220V / 50Hz. 

Ligging

Chili een land aan de westkust van Zuid-Amerika, tussen 19º en 56º Z.B. In het noorden grenzend aan Peru, in het oosten aan Bolivia en Argentinië, in het westen aan de Grote Oceaan en aan het zuiden met de Antartica. Chili heeft een oppervlakte van 756.626km2, ca 21 x Nederland. Het land is ruim 4300 km lang en heeft een gemiddelde breedte van 180km.


Parent page: Chili