Met je huisdier op vakantie – 6 tips

Met het lange paasweekend voor de deur is het voor veel mensen een mooi excuus om huis en haard even achter te laten. Maar voor degene die huisdieren hebben is het altijd lastiger om weg te gaan. Waar moeten we de hond laten. Een oplossing wordt gelukkig vaak gevonden in een bekende die op het beestje wilt passen. Maar wat als je nu toch eens besluit om de viervoeter mee te nemen? Dan geven we je hieronder 8 tips om het vakantieplezier niet te laten bederven omdat je in de ‘knoop’ raakt met je huisdier.

1. Maak eerst eens korte uitstapjes met uw huisdier

Maak eerst eens een paar kleine uitstapjes met uw huisdier. Hierdoor kan het weekend wennen aan het reizen via het openbaar vervoer of de auto. Tevens leert het dier om in een andere omgeving te zijn.

2. Zorg voor een goede identificatie

Zorg ervoor dat uw huisdier een microchipidentificatie heeft of op zijn minst een halsband en ID-tag heeft met uw huidige mobiele nummer. Via de stichting Chip is veel informatie te vinden over het chippen. Een reisdocument met contactgegevens, inclusief waar u verblijft, is ook een goed idee.
Zo kunnen de vinders altijd uw adres achterhalen.

3. Zorg dat uw huisdier gezond is al u vertrekt

Zorg dat uw huisdier gezond is voordat u aan een lange reis begint en alle vaccinaties zijn up-to-date. Teken komen veel voor in Australië en worden aangetroffen in dicht struikgewas en lang gras. Een tekenbeet kan uw huisdier gevaarlijk ziek maken, dus het is belangrijk dat u vlooien- en tekenbescherming bij uw plaatselijke dierenartskliniek regelt voordat u weggaat, en waakzaamheid blijft behouden tijdens uw reis. Voor het geval dat, hebben de contactgegevens van een dierenarts op uw bestemming en, als het een lange reis is, langs de weg dierenartsklinieken.

4. Zorg ervoor dat uw accommodatie huisdiervriendelijk is

Bel vooruit om te zien of ze aanvullende vereisten hebben, bijvoorbeeld een huisdierenband, de meest recente vaccinatieregistraties etc. Bekijk ook goed naar de locaties waar u heen gaat. Voor uw huisdier is vaak het vertoeven op een camping erg prettig omdat er dan veel buitenruimte is. Via de portal van Campoala.com zijn een hoop campings te vinden waar u met uw huisdier aangenaam kan verblijven.

5. Zorg voor het welzijn van uw huisdier

Zorg ervoor dat uw huisdier veilig in de auto zit.

  • Gebruik een geschikte veiligheidsharnas zoals harnas en anker, reiskrat of ladingbarriere.
  • Neem voldoende voedsel en water mee op reis.
    Het is het beste om altijd een fles vers water en een reismand te dragen voor het geval je geen kraan kunt vinden.
  • Zorg voor comfortabel beddengoed of een reiskrat voor uw huisdier om in te slapen (vergeet geen favoriete speeltjes en comfortartikelen).
  • Stop bijvoorbeeld om de drie uur voor toilet- en trainingspauzes, maar houd uw hond aan de leiband in een onbekende omgeving.
  • Vergeet daarnaast ook niet om verzorgingsapparatuur en kakzakken mee te brengen, evenals eventuele medicijnen die uw huisdier nodig heeft.

6. Tot slot…

Het allerbelangrijkste: laat uw huisdier nooit alleen in een afgesloten auto achter. Huisdieren kunnen zeer snel sterven door de zonnesteek, zelfs bij milder weer is het belangrijk om uw huisdier dan goed in de gaten te houden.

 

Tagged with:
 

Recent Entries