Noorwegen

Noorwegen, van de Vikingen tot Thor Heyerdahl

In het noorden van Europa ten oosten van de Noordzee en beneden de Noordelijke IJszee ligt het natuur- en waterrijke Noorwegen.

De kustlijn van Noorwegen, dat beroemd is om haar fjorden, en de eilanden bedraagt in totaal maar liefst 56.000 kilometer. Noorwegen en water is een vloeiende combinatie. In het heden profiteert Noorwegen van water als energiebron en natuurlijk ook van de visserij.

Het heden en het verleden wijzen ook uit dat de Noren innovatief zijn met het bevaren van water. De ontdekkingsreiziger Thor Heyerdahl is bekend geworden door met zijn boot van papyrusriet (Ra II) over de Atlantische Oceaan te varen van Marokko (Afrika) naar Barbados (Zuid-Amerika).

Hij wilde hiermee bewijzen dat men dit duizenden jaren geleden mogelijk ook al deed.

Gevreesd, illuster en inmiddels wereldberoemd zijn de Vikingen. Naast al hun veroveringen in Europa waren de Vikingen waarschijnlijk de eerste Europeanen die voet aan wal hebben gezet op het Amerikaanse continent. Op veel plekken in Noorwegen kun je herinnering aan de Vikingen bekijken.

In Trondheim werd het belangrijkste heiligdom – de kathedraal Nidarosdom (bouw begon in 1070) – gebouwd op het graf van Olav de Heilige (Olav Tryggvasson).

Oslo, moderne hoofdstad tussen heuvels en fjord

Oslo, de hoofdstad van Noorwegen, ligt in het zuiden van het land en is een moderne stad met de geneugten van natuurparken en skigebieden op zeer korte afstand. In de winter ben je via de ondergrondse trein snel bij de pistes. De skischans is in elk jaargetijde een aanrader want daar heb je een prachtig uitzicht over de stad die aan het uiteinde van een 100 kilometer lange fjord ligt. Oslo is naast een uitstekend startpunt voor je vakantie of reis door Noorwegen tevens een aanrader voor een citytrip.

In de vele en interessante musea ontdek je de cultuur en de historie van het land. In het Kon-Tikimuseum kom je meer te weten over de avontuurlijke expedities van Thor Heyerdahl. Tevens kun je enkele van zijn vaartuigen, zoals de beroemde Ra II en de Kon-Tiki, bezichtigen. Het Vikingschip museum, de naam zegt het al, stelt o.a. een aantal van de best bewaard gebleven Vikingschepen tentoon.

Het moderne aspect vind je terug in de gezellige straten waar je lekker kunt shoppen, genieten van restaurants (met natuurlijk veel visspecialiteiten maar ook vleesgerechten zoals eland en rendier), discotheken en andere uitgaansgelegenheden. De groene, waterrijke en heuvelachtige omgeving van Oslo leent zich uitstekend voor een ontdekkingstocht per fiets.

Glinsterende Fjorden tussen steile hellingen die opgesierd worden door watervallen

Noorwegen is natuurlijk het land van de overweldigend mooie Fjorden. Deze mag je tijdens je vakantie in Noorwegen zeker niet overslaan. De soms brede, dan weer nauwe, waterwegen worden op plekken bijgevoerd door fraaie watervallen en maken indruk op elke reiziger.

In de zomer tijdens zonnige dagen glinstert het blauwe water tussen de groene berghellingen waarbinnen zij ingeklemd ligt. In de winter bieden de fjorden vaak mooie contrasten met de soms wit gekleurde toppen van de omringende bergen.

Cruises met de (veer)boot kunnen het hele jaar door ondernomen worden hoewel niet elke route in de winter wordt bevaren. Een tocht over het water brengt je naar het middelpunt van de actie, maar het is ook te overwegen om de berghelling te beklimmen en op zoek te gaan naar een mooie plek met uitzicht.

De panorama’s die op de toppen op je liggen te wachten bieden wellicht de mooiste gelegenheid voor prachtige vakantiefoto’s. Daarbij zijn het  heerlijke plekken om te ontspannen en het echte vakantiegevoel te krijgen.

Treinreizen, stranden, fjorden, ruige bergen en historie in het zuidwesten van Noorwegen

In het zuidwestelijke deel van Noorwegen kun je een hele vakantie doorbrengen. Hier vind je kilometers zandstrand, ruige natuur, lieflijke fjorden, typisch Noorse plaatsjes en historische bezienswaardigheden. Een voorbeeld van het laatste is de oudste (gebouwd omstreeks 1130) en zeer goed bewaard gebleven staafkerk van Urnes.

Ruige natuur die je middels wandelpaden eenvoudig kunt ontdekken vind je in nationaal park Jotunheimen. Een aantal van de hogere bergtoppen van Noorwegen zijn in het park te vinden. De hoogste top, de Turtagrø, reikt tot 2.405 meter. Een prachtig gelegen stadje is de kustplaats Bergen. De stad ligt tegen de achtergrond van zeven bergen en een fjord. Bergen is zelfs opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco vanwege de historische en fraaie bouwstijl van een aantal gebouwen.

Als je wilt genieten van de hoge bergen, watervallen en prachtige uitzichten, maar je hebt niet de behoefte de hellingen te voet te overwinnen dan wacht in Noorwegen een treinreis die door kenners tot de mooiste ter wereld wordt gerekend. Deze treinreis met de naam “Flåmsbane” vertrekt vanuit het plaatsje Flåm dat aan één van de zijarmen van de grootste fjord van Noorwegen ligt, namelijk de 204 kilometer lange Sognefjord.

Arctisch Noorwegen

Natuur komt in vele soorten en maten naar voren in Noorwegen. De ruige – en lange tijd van het jaar besneeuwde – bergtoppen, de groene heuvels en de fjorden. Het noorden van Noorwegen kan eigenlijk vrij makkelijk mee in deze omschrijving ware het niet dat je hier in Arctische gebied bent. De omstandigheden zijn dan wel harder en het klimaat veel extremer maar schoonheid, puurheid en desolaatheid van de landschappen zijn uiterst fascinerend.

Het noordelijkste punt van Europa, ijsberen, walvissen, prachtig gekleurd toendralandschap, noorderlicht, midzomernachtzon, walrussen, ijsbrekerexpedities, gletsjers, rendieren poolvossen……De verscheidenheid van natuur(verschijnselen), flora, fauna en bezienswaardigheden zijn fantastisch en nodigen uit tot een avontuurlijke vakantie in het noordelijkste puntje van Europa.


Parent page: Noorwegen