Tunesie

Tunesië, ontmoetingplaats van oude culturen

Als je de Europese stranden wel gezien hebt en je wilt een ander werelddeel verkennen dan zul je in Tunesië een ideale bestemming vinden. Vliegen naar Tunesie kost niet veel tijd, het ligt slechts op een paar uurtjes vliegen  van de Lage Landen. De kennismaking met het Afrikaanse continent is er in Tunesië één van geleidelijke overgang door de historische, Europese invloeden en de vriendelijkheid en behulpzaamheid van de bewoners.

Een paar honderd kilometer ten zuiden van het Italiaanse Sardinië ligt het Noord-Afrikaanse Tunesië aan de voet van de Middellandse Zee. Het land is een levendige verzameling van diverse culturen die in het verleden hun sporen hebben nagelaten.

De ligging van Tunesië nabij de vroege beschavingen uit het Midden-Oosten, het oude Griekenland en het Romeinse rijk hebben tal van historische en archeologische bezienswaardigheden in het land van de Berbers achtergelaten.

Tunesië is een prachtige bestemming voor de liefhebbers van zon, zee en strand. Het noordelijke deel en een aanzienlijk deel van het oosten zijn ideaal gelegen aan de Middellandse Zee. Na een aantal dagen ontspannen en waterpret kun je eenvoudig een excursie boeken naar het binnenland waar bijzonder landschap en tal van historische en archeologische bezienswaardigheden op je wachten.

Tunis, hoofdstad aan de Middellandse Zee

De hoofdstad van Tunesië is het bij de Middellandse Zee gelegen Tunis in Noord-Tunesië. Het aantrekkelijkste deel van de stad is de Medina, ofwel de historische kern. Dit historische deel heeft zich ontwikkeld rond de 7de eeuwse Zitouna moskee. In een aantal van de fraaie paleizen zijn musea ondergebracht waar je kennis kunt maken met de archeologische vondsten en de ontwikkeling van kunst en cultuur in Tunesië.

Tunis is een heerlijke stad als je tijdens je vakantie in een sfeervolle omgeving wilt genieten van de voordelen van een grote stad. Lekker shoppen bij de winkels en op de markten (souks), een kopje Arabische koffie op een terrasje, een leuk attractiepark zoals Carthage Land bezoeken, gezellig uitgaan in één van bars of clubs of een balletje slaan op golfbaan. In Tunis kun je dagenlang plezier hebben met de moderne en historische attracties.

Tunesië en het Colosseum van El-Djem

Reizend vanuit het noorden naar het midden van Tunesië merk je de geleidelijke overgang van het heuvelachtige en vruchtbare landschap in het noorden, naar de noordelijke uitlopers van de Sahara woestijn die in het zuiden van Tunesië te vinden zijn. Gelukkig zijn ook in dit deel van Tunesië de verfrissende stranden en wateren van de Middellandse Zee kust, zoals bij de badplaats Sousse, nooit ver weg.

In het centrale deel vind je één van de spectaculairste Romeinse bezienswaardigheden. Bij het kleine boerendorpje El Djem staat een goed bewaard gebleven colosseum dat rond 230 v.Chr. gebouwd werd.

In de zomermaanden wordt het amfitheater regelmatig gebruikt voor klassieke muziekconcerten in de openlucht. Een excursie naar El-Djem maak je bijvoorbeeld eenvoudig vanuit de Mahdia, de oude Punische havenstad en hoofdstad van de Fatimaden tijdens de 10de eeuw.

Carthago: Romeinse bezienswaardigheden in de stad van de Feniciërs

Aan de bakermat van de geschiedenis van Tunesië staat de, net buiten Tunis gelegen stad Carthago. Een kleine 3.000 jaar geleden, rond 814 v.Chr., werd de stad gesticht door de zeevaarders uit Fenicië (het huidige Libanon). Carthago ontwikkelde zich later zelfstandig tot de belangrijkste zeemacht van het Middellandse Zee gebied. Na een drietal, zogenaamde Punische, oorlogen kwam Carthago tenslotte onder Romeinse invloeden te vallen.

De Romeinse invloeden uit het verleden zijn overduidelijk in de stad aanwezig. Zo zijn er thermen, villa’s en het theater. Ook de ruïnes uit het Punische tijdperk, het nationaal museum en de Saint Cyprien kathedraal nodigen uit tot een bezoek. Carthago werd gebouwd op de Byrsa heuvel en op diverse plekken heb je een fraai uitzicht over de omgeving waar onder meer het dorp Sidi Bou Saïd ligt.

De prachtige witte en blauwe kleuren van het dorpje Sidi Bou Saïd vormen een subtiele mix met de groene kleuren van de begroeiing en het azuurblauwe water van de Golf van Tunis. Een wandeling door de sfeervolle steegjes brengt je naar de kust waar je heerlijk kunt genieten van het uitzicht over en langs het water.

Woestijnen, oases, zoutvlaktes & een vakantie eiland

Het zuiden van Tunesië kenmerkt zich door grote stukken woestijn, enorme zandduinen, bergen, zoutvlaktes, oases, ruïnes uit een ver verleden en prachtige kustgebieden zoals het eiland Djerba dat naast tal van attracties en toeristische voorzieningen ook historische bezienswaardigheden heeft.

De woestijn zal niet voor iedereen uitnodigend klinken maar na een “dessert experience” zul je verwondert zijn over de variëteit en de kracht die eindeloze vlaktes hebben. Ondanks de eindeloosheid kenmerkt het woestijnlandschap zich niet een enkel uitzicht. Rotsformaties gaan over in zandvlaktes, die rijzen tot gigantische duinen en plotseling uitkomen bij een weelderige oase die wordt opgevolgd door een verzengende zoutvlakte.

De enorme oases van Chott el Jarid en de die bij Tozeur in het westen van Tunesië zullen je verbazen. Al eeuwenlang wordt dit gebied gebruikt als stopplaats voor handelsroutes en je zult er diverse fraaie en eeuwenoude bezienswaardigheden tegenkomen. Bergen, watervalletjes, zoutvlaktes, palmbomen en gezellige medina’s zullen om je aandacht vechten.


Parent page: Tunesie